Megmaradtam hírmondónak

CimH

A világsikerű könyv magyar kiadása
Böjte Csaba, Csókay András, Gundel Takács Gábor,
Krúdy Tamás és Székely János ajánlásával

BELEOLVASOKc

Immaculée Ilibagiza fiatal lányként három hónapon át egy kis fürdőszobában rejtőzve élte túl az 1994-es ruandai népirtást, melynek során elveszítette szüleit, testvéreit. Egyszerűen, őszintén, lebilincselően ír a családjáról, a félelmetesen kibontakozó eseményekről és mindenekfelett arról, hogyan tudott Isten jelenlétéből erőt merítve, megbocsátó szeretettel és reménységgel telve kikerülni a borzalmas megpróbáltatásokból.

Megrendítő, felemelő, reményt adó olvasmány. Sodró erejű tanúságtétel arról, hogy Isten minden helyzetben sokkal közelebb van hozzánk, és sokkal jobban hallja az imáinkat, mint remélni mernénk. S hogy a történelmet a gonoszság fel-feltörő hullámai ellenére a szelíd és hatalmas Isten irányítja.

MÉCS Családközösségek, 2019
268 oldal, 14,5×20,5 cm, 
ISBN 978-615-5046-08-7
Fogyasztói ár: 3490 Ft

Megrendelhető pl. az EWTN vagy a Korda webáruházban,
megvásárolható Budapesten a Stephanus Könyvesházban.

Részlet a könyvből:

A NEVEM: IMMACULÉE

Hallottam, hogy a gyilkosok a nevemet kiabálják.
….A fal túloldalán voltak, alig másfél ujjnyi fa és vakolat választott el tőlük. Hangjuk hideg, kemény, könyörtelen.
– Itt van… tudjuk, hogy valahol itt van… Keressük meg! Keressük meg Immaculée-t!
….Sok hang volt, sok gyilkos. Lelki szemeimmel láttam őket: régi barátok, szomszédok, akik azelőtt mindig kedvesen, szeretettel köszöntöttek, most lándzsákkal és bozótvágó késekkel csörtetnek a házban, és a nevemet kiáltozzák.
– Háromszázkilencvenkilenc csótányt már megöltem – hencegett az egyik gyilkos. – Immaculée lesz a négyszázadik. Ennyit kiirtani, az már szép szám!
….Rezzenéstelenül kuporogtam titkos kis fürdőszobánk sarkában. Lélegzet-visszafojtva, akárcsak a velem együtt rejtőző másik hét nő, nehogy meghallják a gyilkosok, hogy levegőt veszünk.
….Hangjuk a húsomba mart. Úgy éreztem, mintha izzó parázson feküdnék, mintha tűz emésztene. Fájdalom hullámzott végig a testemen, ezernyi láthatatlan tű nyilallt belém. Álmomban sem gondoltam volna, hogy a félelem ilyen fizikai gyötrelmet okozhat.
Nyelni próbáltam, de nem bírtam. Torkom, szám kiszáradt, akár a homok. Lehunytam a szemem, próbáltam köddé válni, ám a hangok egyre erősödtek. Tudtam, hogy nem fognak irgalmazni. Agyamban egyetlen gondolat lüktetett: „Ha elfognak, megölnek. Ha elfognak, megölnek. Ha elfognak, megölnek…
….A gyilkosok az ajtó mögött voltak, és tudtam, hogy bármelyik pillanatban megtalálhatnak. Próbáltam elképzelni, milyen érzés lesz, amikor a kés a bőrömbe hasít és mélyen a csontomba hatol. Testvéreimre, drága szüleimre gondoltam: vajon élnek-e, vagy meghaltak, együtt leszünk-e rövidesen a mennyben?
….Összetettem a kezem, édesapám rózsafüzérét szorongattam, és magamban imádkozni kezdtem: „Istenem, kérlek, segíts! Ne engedd, hogy így haljak meg, ne így! Ne engedd, hogy megtaláljanak a gyilkosok! A Bibliában azt mondtad, ha kérünk, kapunk – hát én most kérek, Istenem. Kérlek, add, hogy elmenjenek a gyilkosok! Kérlek, ne engedd, hogy ebben a fürdőszobában haljak meg! Kérlek, Istenem, kérlek, kérlek, kérlek, ments meg! Ments meg!”
….A gyilkosok kimentek a házból. Fellélegeztünk. Elmentek, de a következő három hónap folyamán még sokszor visszajöttek. Hiszem, hogy Isten mentette meg az életemet. Ám a rettegésben töltött kilencvenegy nap alatt, amit nyolcadmagammal éltem át a szekrény nagyságú fürdőszobában, azt is megtanultam, hogy megmenteni nem ugyanaz, mint megszabadítani – és ez a lecke örökre megváltoztatott.
….Ez a lecke, mialatt folyt az öldöklés, megtanított szeretni azokat, akik gyűlöltek és halálra üldöztek, és megtanított megbocsátani azoknak, akik lemészárolták a családomat.
….A nevem Immaculée Ilibagiza. Ez a könyv arról szól, hogyan találtam meg Istent a történelem egyik legvéresebb népirtása közepette.

További

AJÁNLÁSOK

„Ruandában hihetetlen erővel lángolt fel a gyűlölet tüze, kiirtva közel egymillió embert, 1994. április 6-ától július közepéig. Legyünk őszinték, közülünk senki nincs biztonságban. Az ott élő emberek sem hitték, hogy náluk ilyesmi megtörténhet, míg nem kezdtek dörögni a fegyverek! Egy ilyen helyzetben én mit kell tegyek, hogy tudom magamat, családomat megvédeni a gyűlölet fékezhetetlen vírusától? Immaculée Ilibagiza könyve erre a kérdésre ad nagyon jó választ! Ahogy nyáron készülünk a hideg télre, ugyanúgy békében kellene minden eshetőségre felkészíteni magunkat, családunkat, szeretteinket! Ezért is ajánlom nagy alázattal ezt a könyvet a kedves testvéreimnek.”   –   Böjte Csaba ferences szerzetes

Gyűlölet: gyűlik, ami „ölet”. A gyűlölettel magadat ölöd. A kiengesztelődés maga a szenvedés teremtő energiája, amivel magadat teszed szabaddá a gyűlölettől. Mindennek megtapasztalása ez a könyv. Szívemből ajánlom.   –   dr. Csókay András idegsebész

„Minden, ami történik – jó és rossz egyaránt –, azért van, hogy Isten elvezessen minket magához. Még a halál is. Erről szól ez az igaz történet.”   –  Gundel Takács Gábor műsorvezető

„Újságíróként sokszor megtapasztaltam, hogy a való élet sokkal megdöbbentőbb dolgokat képes produkálni, mint az emberi képzelet. Ha Immaculée Ilibagiza könyvét regényként olvastam volna, valószínűleg hamar lerakom, hogy ilyen nincs. Ám mivel igaz történetről van szó, egyre növekvő felindultsággal lapoztam az oldalakat. Nem tudtam letenni a könyvet, lényegében egy szuszra végigolvastam. Hetekig, hónapokig a hatása alatt voltam. Igazi élő megtapasztalás nekem ez a könyv.”   –   Krúdy Tamás újságíró         

„Megdöbbentő és torokszorító, de ugyanakkor felemelő olvasni Immaculée Ilibagiza könyvét a ruandai népirtásról. Döbbenetes látni azt, ahogy a rádióállomások hónapokon át tartó propagandája, amely a tuszikat csótánynak és kígyónak nevezte, akiket ki kell irtani, majd az utcákon megjelenő verbális és fizikai erőszak hogyan csap át néhány nap alatt a történelem egyik legszörnyűbb vérengzésébe. Mennyire ismerős a megbélyegzés, a bőrszín miatti diszkrimináció és kitaszítottság sok esetben a mai Magyarországon is! Ám Immaculée Ilibagiza könyve elsősorban mégsem a gyűlölet vak örvényéről, hanem az innen kivezető útról szól, amely egyedül Isten irgalma, a megbocsátás és a hit ereje által bejárható.”   –   dr. Székely János püspök