A nővér, aki lefogta a pápa merénylőjének karját

m6

1981. május 13-án a Szent Péter téren merényletet kíséreltek meg II. János Pál pápa ellen. Egy profi bérgyilkos, Mehmet Ali Agca közvetlen közelről, 3–4 méteres távolságból több lövést adott le rá. A túlélésre nem volt esély. Mégis csupán két golyó találta el a pápa törzsét; az egyik áthatolt rajta, a másikat azonnali életmentő műtéttel sikerült eltávolítani.

II. János Pál a Szűzanyának tulajdonította csodás megmenekülését. Ennek jeléül a merényletben használt golyót egy évvel később, portugáliai látogatása alkalmával a Fatimai Szűzanya, Béke Királynője kegyszobor koronájában helyezte el. „Mindabban, ami velem történt, a Szent Szűz anyai oltalmát láttam” – mondta az esemény (és egyben az első fatimai jelenés) évfordulóján (1982. május 13.).

A holtbiztos lövések céltévesztését maga a merénylő is váratlan beavatkozással magyarázta. A második kihallgatáson Mehmet Ali Agca ezt vallotta Ilario Martella vizsgálóbíró előtt: „Meg akartam ölni a pápát. Ezt az utasítást kaptam. De csak kétszer lőttem meg, mert volt mellettem egy nővér, aki megragadta a jobb karomat, így nem tudtam többet lőni. Ha nem lett volna ott, megöltem volna a pápát.” (Antonio Socci, Il segreto di Padre Pio, Rizzoli, 2007, pp. 9-20.)

A bíró úgy vélte, talán a közelben álló nővérek egyike menthette meg a pápa életét. A vizsgálati eljárásban azonban csak egyetlen nővér szerepelt, aki a tettestől távolabb helyezkedett el. Lucia (szerzetesi nevén Letizia) Giudici nővér tanúvallomásában elmondta, hogy amikor Agca menekülni kezdett, ő tartóztatta fel, míg a rendőrök megérkeztek. Ő azonban Agcától mintegy tíz méterre állt. Nem lehetett azonos azzal a nővérrel, aki a lövések eldördülésekor lefogta a merénylő karját. Azt a nővért a rendőrök sohasem azonosították.

Mindezek fényében rendkívül érdekes kiegészítéssel szolgál a történtekhez Franco D’Anastasio passzionista szerzetespap, aki 1963 óta személyesen ismerte Rita Montella ágostonrendi nővért.

m3Rita (világi nevén Christina) Montella a Nápoly környéki Cercolában született 1920. április 3-án. Már gyermekkorában voltak természetfeletti élményei. 1940 augusztusától haláláig a toscanai Santa Croce sull’Arnó-i ágostonrendi nővérek közösségében élt. Számos tanúvallomás igazolja mély lelkiségét és rendkívüli karizmáit, köztük a bilokáció képességét. Rita nővér – aki Szent Pio atya lelki leánya volt – a negyvenes években több ízben teljesített engesztelő „missziókat” bilokációban, hol egyedül, hol Pio atyával együtt. Többször járt Mindszenty bíborosnál. Boldoggá avatási eljárása folyamatban van.

Rita nővér 1981 végén egy beszélgetés során elmondta Franco atyának, hogy jelen volt a Szent Péter téren 1981. május 13-án. A pap később azt nyilatkozta: „Rita nővér olyan jelenségre utalt, ami véleményem szerint bilokációnak nevezhető.”

Miután megígértette Franco atyával, hogy senkinek nem árulja el, amíg ő, Rita nővér életben van, hozzátette: „A Szűzanya és én térítettük el a pápa merénylőjének lövését” – vagyis a merénylő mellett állva meglökte és megragadta a karját, hogy ne találjon célba, illetve ne tudjon többször lőni. (Forrás)

k47Rita Montella nővér 1992-ben a szentség hírében halt meg. Halála feloldotta Franco D’Anastasiót a titoktartás kötelme alól. 2006. május 10-én hivatalos írásos nyilatkozatot tett arról, amit Rita nővér elmondott neki. A közjegyző által hitelesített nyilatkozatban Franco atya leszögezi, hogy az abban foglaltakat esküvel is hajlandó megerősíteni, a bilokáció jelenségének megítélését illetően pedig teljességgel aláveti magát az Egyház végső döntésének. A közjegyző által hitelesített nyilatkozat itt látható.

A merényletről készült dokumentumfilmben Franco atya elmondja, hogy Rita nővér további tényeket is elárult neki: a lövések halálosak, a golyók mérgezettek voltak; Agcának két cinkosa is volt, akik elmenekültek; Agca sohasem fogja elárulni, kik voltak a megbízói. A korabeli felvételeket bemutató filmben Franco atya mellett megszólal Lucia nővér, Arcangelo Aurino (Rita nővér életrajzírója) és Antonio Socci, az idézett könyv szerzője is.
A 15 perces videó megtekinthető itt.

Rita nővér látványos beavatkozása mögött rejtett, hűséges engesztelő élet állt. Bizalmas barátnőjének mondta a pápa elleni merénylettel kapcsolatban: „Mennyit kellett fáradoznom, hogy elkerüljük a legrosszabbat!” Imáival és felajánlott szenvedéseivel nagyobb részt vállalt az egy Test egyetemes kereszthordozásában. Így lehetséges, hogy amint a sátán fizikailag Ali Agca keze által próbálta megrendíteni az Egyházat, úgy a Szűzanya Rita nővér fizikai közbeavatkozása által mentette meg a szent pápa életét.

christianae.wordpress.com

Kapcsolódó: A nővér, aki tanúja volt Pio atya és Mindszenty bíboros találkozásának