A hallgatás oka

Nem veszett el a fordító… nem is henyél… Hanem nagy dolog készül:

CimlapsFérjem tavaly nyáron egy angol nyelvű könyvvel ajándékozott meg. Megütközve néztem a címlapot, olvastam az alcímet: „Így találtam meg Istent a ruandai népirtás közepette”. – Jaj!

Emlékeztem a ruandai népirtásra. 25 évvel ezelőtt, 1994 tavaszán, boldog budapesti hétköznapjainkban megszólaltak a rádióban a kegyetlen ruandai mészárlás hírei. Az egyik törzs tagjai házról házra járva, bozótvágó késekkel gyilkolták a másik törzs tagjait. Fájt az ismeretlen, távoli emberek szenvedése; imádkoztam értük. Aztán elhallgattak a hírek. Nem gondoltam volna, hogy Ruanda egyszer még újra előkerül az életemben.

Magam nem vettem volna le a polcról a kezemben tartott könyvet; nem vágytam rá, hogy ilyesmit olvassak. De a férjem úgy gondolta, jó lesz. Belelapoztam. Elsőként az egyáltalán nem sablonos, szívből jövő ajánlásokon akadt meg a szemem: „életet megváltoztató könyv”. Olvasni kezdtem – és nem tudtam letenni. Egy hét után tudtam, hogy le kell fordítanom, és másoknak is tovább kell adnom, mert valóban életet megváltoztató könyv.

A szerző, Immaculée Ilibagiza fiatal lányként három hónapon át egy kis fürdőszobában rejtőzve élte túl a népirtást, melynek során elveszítette szüleit, testvéreit. Egyszerűen, őszintén, lebilincselően ír a családjáról, a félelmetesen kibontakozó eseményekről és mindenekfelett arról, hogyan tudott Isten jelenlétéből erőt merítve, megbocsátó szeretettel és reménységgel telve kikerülni a borzalmas megpróbáltatásokból.

A könyv megrendítő, felemelő, reményt adó olvasmány. Sodró erejű tanúságtétel arról, hogy Isten minden helyzetben sokkal közelebb van hozzánk, és sokkal jobban hallja az imáinkat, mint remélni mernénk. S hogy a történelmet a gonoszság fel-feltörő hullámai ellenére a szelíd és hatalmas Isten irányítja.

A fordítás idén szeptemberben készült el. A Megmaradtam hírmondónak november első napjaitól kapható az egyházi könyvesboltokban, webáruházakban. Honlapján egy részlet is olvasható belőle. Szívből ajánlom!