Evangelizáció éjjel a temetőben

A katolikus fiatalok által szervezett éjjeli temetői séták során szentek és „megholtak” jelennek meg, és beszélnek a szentek közösségéről, túlvilágról, hitről, szeretetről, reményről.

h9932

Az újszerű evangelizációs módszer amerikai egyetemistáknak a túlvilággal kapcsolatos kérdései nyomán született 2002-ben. Azóta egyre népszerűbb: egyetemi lelkészségek, ifjúsági közösségek több amerikai államban meghonosították.

Az éjszakai sétát egy sírásónak öltözött fiatal vezeti, lámpással a kezében. Az út során megjelenik és megszólal többek közt Ávilai Szent Teréz, egy purgatóriumban szenvedő lélek, Jerzy Popiełuszko, a sátán, Lisieux-i Szent Teréz és más szentek. Röviden beszélnek földi életükről, és felismeréseket, tanácsokat fogalmaznak meg a földi halandók számára.

Az előadás anyaga a Katolikus Egyház Katekizmusából, a Szentírásból, a szent hagyományból és szentek életrajzából merít. 2014-ben hivatalos egyházi engedélyt kapott.

A résztvevők visszajelzéseiből:

• Sokaknál nem működnek ma már a hagyományos tanulási módszerek. Ez az interaktív módszer mélyen megérinti őket, mert érzik, látják, átélik. Isten megdöbbentő dolgokat tud ilyenkor véghezvinni.

• Emlékeztetett, hogy az élet rövid, van túlvilág, és hogy gondoljunk erre. A mai rohanó világban hajlamosak vagyunk elfelejteni.

• Sokkal felemelőbb volt, mint előtte gondoltam. Érdekesek voltak a történetek.

• Azt hittem, hátborzongató lesz a temető, de inkább békés volt. Felnyitotta a szemem; jobban el tudom fogadni, hogy a halál igazából nem a vég, hanem egy új élet.

• Megszilárdít a hitben, hogy amit az életben teszünk, az határozza meg a végső sorsunkat és azt, hogy a mennybe jutunk-e.

• Isten szól a szívhez! Elgondolkodtató, lenyűgöző, lelket átformáló élmény!

• Az egyik legjobb evangelizációs módszer, amivel valaha találkoztam.

A temetői séta hangulatába rövid betekintést nyújt a program weboldalán látható videó.

Christianae.wordpress.com

Kategória: A HALÁL KÖZELÉBEN
Címke: HIT TOVÁBBADÁSA