Öregekkel, szeretettel – díjnyertes kisfilm

k1Roger Villarroya Capicúa című kisfilmje első díjat nyert a Notodofilmfest internetes filmfesztiválon. Háromperces videó.

 (Kattints a képre!)
A spanyolul beszélő, angol feliratos kisfilm szövege magyarul:

Hivatásszerű munka ez; sok türelem, nagy önfegyelem és kitartás kell hozzá. Olykor vidámságot is tartogat. Az első napokban, miután ide kerülnek, biztonságot kell adnunk nekik, hogy jól érezzék magukat és megnyugodjanak.

Van köztük, aki mindent megcsinál. Mások a koruk miatt nem; nekik segítenünk kell. Akik képesek rá, azokat rá kell vennünk, hogy önállóan cselekedjenek. S ha azt tapasztaljuk, hogy nem megy, igyekszünk segíteni. Sokszor segíteni kell például az evésnél, vagy pelenkát cserélni, amikor a dolgukat végzik.

Néha hazakívánkoznak, ilyenkor kicsit meg kell nyugtatnunk őket. Mindennap valami újat adnak: egy mosolyt, egy pillantást. Minden nap hoz valami újat. Mindig van köztük, aki egész napos odafigyelést igényel. Ha nem vagyunk mellette, hisztizik. Van, aki képes egész nap sírni. Valamiképpen, kimondatlanul, azt fejezi ki, hogy nem akar itt lenni.

A búcsúzás mindig nagyon szomorú, mert az ő számukra új fejezet következik, de mi régóta velük vagyunk, ezért érzelmileg mélyen érint.

Néha nehéz a munkánk. Bizonyos értelemben örömteli is.

[képváltás, de a beszélő ugyanaz] Kalandos vállalkozás nulla és három év közötti gyerekekkel foglalkozni. Minden nap valami újat hoz. Ezt történik itt a bölcsődében…  

Magyar Kurír

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.