Egy felejthetetlen mondat II. János Páltól

2012. 12. 20.

December elején a texasi John Paul Life Centerben tartott előadásában Daniel DiNardo bíboros felelevenítette első találkozását II. János Pállal. A bíboros által elbeszélt élményt Jennifer Fulwiler jegyezte le az előadás után.

m27

A bíboros elmondta: újonnan szentelt püspökként hatalmas élmény volt számára, amikor a kilencvenes években először tett ad limina látogatást a pápánál. A találkozó végén II. János Pál odahajolt hozzá, és azt mondta: „Sose feledje excellenciád: az ember személye a legfontosabb!”

Milyen egyszerű, de bölcs tanács egy újonnan szentelt püspöknek, akire hirtelen rázúdul az egyházmegye kormányzásának felelőssége! Számos jelentős feladata közepette nagy lehet a kísértés, hogy az egyházmegye hatékony pénzügyi és személyi működtetését tekintse legfőbb feladatának – ám közben háttérbe szorulnak az emberi lelkek, akiknek pásztorává rendeltetett.

De nemcsak a püspököknek, hanem minden mai katolikusnak szól ez az üzenet. Manapság sok kapcsolatunk van, de egyre felszínesebbek: a képernyőn üzenünk, s közben könnyen megfeledkezünk a pixelek mögött rejlő arcról. Az online világban úgy vágunk vissza egy-egy nekünk nem tetsző gondolatra, ahogy egy ember szemébe nézve soha nem beszélnénk. Telefonálás helyett sms-t írunk, látogatás helyett képes e-maileket küldözgetünk szeretteinknek.

Boldog II. János Pál mondata szinte prófétai figyelmeztetés a mai időkben. Jó lenne, ha a telefon és a számítógép bekapcsolásakor mindig megjelenne a bölcs üzenet: Ne feledd, az ember személye a legfontosabb!

Forrás: ncregister.com

Magyar Kurír (mk)